Energie-index (EI)

De energetische prestaties van een gebouw worden weergegeven middels een Energie-Index. Hoe lager deze Energie-Index hoe beter de prestaties van het gebouw. Software voor de bepaling van de Energie-Index gaat uit van standaard omstandigheden en standaard gebruikersgedrag. De Energie-index
geeft de verhouding weer tussen het berekende energieverbruik en het maximaal toelaatbare energieverbruik. De bepaling van de Energie-Index is vooral theoretisch, dit wordt niet altijd evengoed begrepen. Het voordeel van deze “theorie” is dat het vergelijken van Energie-Indexen overeenkomt met het vergelijken van “appels met appels”. Aan de hand van de berekende Energie-Index wordt gekeken in welke energieklassen het gebouw valt. De verschillende energieklassen worden zichtbaar gemaakt met de letters A t/m G en via kleuren. Zeer energiezuinige gebouwen hebben een heldergroen A-label, zeer onzuinige gebouwen een felrood G-label.
De software waarmee de Energie-Index wordt berekend geeft standaard een aantal energiebesparende maatregelen. Deze maatregelen worden op het label weergegeven.